Головна » Новини та публікації » Як проголосували на Вінниччині у порівнянні з минулими виборами?

Як проголосували на Вінниччині у порівнянні з минулими виборами?

Центральна виборча комісія оприлюднила дані з протоколів всіх окружних виборчих комісій Вінницької області. За електронними підрахунками, лідером виборчих перегонів на Вінниччині у п’яти округах є Володимир Зеленський, а в решті трьох – Петро Порошенко.

3 квітня ЦВК завершила опрацювання електронних протоколів окружних виборчих комісій Вінницької області. Кандидатом, який набрав найбільшу кількість голосів у регіоні, є Володимир ЗеленськийПетро Порошенко здобув перемогу в трьох територіальних виборчих округах – 11, 12 та 18, у п’яти інших переможцем став Володимир Зеленський – 13, 14, 15, 16 та 17.

Так, за результатами 100% опрацьованих електронних протоколів ЦВК у ТВО №11 (м. Вінниця і Вінницький район) переміг Петро Порошенко (28.38%голосів), у ТВО №12 (м. Вінниця і Вінницький район) – Петро Порошенко (27.13%), ТВО №13 (Козятин, Хмільник, Калинівський, Козятинський, Хмільницький райони) – Володимир Зеленський (23.00%), ТВО №14 (місто Жмеринка, Барський, Жмеринський, Літинський, Тиврівський райони) – Володимир Зеленський – (23.52%), ТВО №15 (Мурованокуриловецький, Томашпільський, Тульчинський, Чернівецький та Шаргородський райони) – Володимир Зеленський (23.28%), ТВО №16 (місто Могилів-Подільський, Крижопільський, Могилів-Подільський, Піщанський, Чечельницький, Ямпільський райони) – Володимир Зеленський (25.99%), ТВО №17 (місто Ладижин, Бершадський, Гайсинський, Теплицький, Тростянецький райони) – Володимир Зеленський (24.13%), ТВО №18 (Іллінецький, Липовецький, Немирівський, Оратівський, Погребищенський райони) – Петро Порошенко (21.29%).

Друге місце за результатами першого туру цьогорічних виборів в двох округах Вінниччини посіла Юлія Тимошенко (ТВО №17 та ТВО №18), у виборчому окрузі №11 вона на четвертому місці (поступилась не лише двом лідерам перегонів, а й Ігорю Смешку), а в решті округів – Тимошенко третя.

Якщо порівнювати результати цьогорічних виборів Президента України із виборами 2014 року, то Петро Порошенко тоді переміг у першому турі виборів, набравши на Вінниччині 67,32%. У ТВО №11 він 5 років тому набрав 73,99%, у ТВО №12 – 74,61%, у ТВО №13 – 68,03, у ТВО №14 – 67,74%, у ТВО №15 – 62,68%, у ТВО №16 – 64,78%, у ТВО №17 – 61,94%, у ТВО №18 – 62,25%.

Друге місце на всіх восьми округах області у 2014 році здобула Юлія Тимошенко, програвши лідеру на кожному ТВО з відривом у 40 і більше відсотків.

Відповідно до частини 1 статті 84 Закону України «Про вибори Президента України» та календарного плану Центральна виборча комісія до 10 квітня включно має встановити результати виборів Президента України та прийняти рішення про призначення повторних виборів (другого туру).

Відповідно до частини 1 статті 85 Закону повторне голосування призначається Центральною виборчою комісією на третю неділю після дня виборів. Таким чином, другий тур відбудеться 21 квітня.

Нагадаємо, що виборцям, які у день проведення другого туру будуть перебувати не за місцем реєстрації, необхідно скористатись процедурою тимчасової зміни місця голосування без зміни виборчої адреси. Зробити це можна буде після офіційного оголошення ЦВК результатів голосування у першому турі, проте лише до 15 квітня. З покроковою інструкцією можна ознайомитися за посиланням.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallelvotetabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

Наталія Величко, координаторка спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Вінницькій області
тел.: +380636286785

Галина Сегеда, комунікаційниця Громадянської мережі ОПОРА у Вінницькій області