Головна Новини та публікаціїВідеоНапрямки роботиПро насКонтакти ОПОРА - центральний сайт
ОПОРА у Facebook ОПОРА у Twitter ОПОРА у Google+ vkontakte ОПОРА у Picasa
Головна » Новини та публікації » Вінниця є сталою у впровадженні принципів публічності: результати вимірювання Індексу публічності 2018

Вінниця є сталою у впровадженні принципів публічності: результати вимірювання Індексу публічності 2018

У Вінниці презентували результати шостого вимірювання Індексу публічності місцевого самоврядування. Вимірювання здійснювала мережа партнерів, створена у 2013 році з ініціативи Громадянської мережі ОПОРА у Львові. Цьогоріч воно проводилося впродовж червня-серпня 2019 року в усіх обласних центрах України, а також у містах Краматорськ і Сєвєродонецьк.

За результатами вимірювання Індексу публічності органів місцевого самоврядування у 2018 році в загальнонаціональному рейтингу Вінницька міська рада посіла дев’яте місце. Загальний показник Вінниці у порівнянні з минулим роком зменшився на 1,08% та становить 70,92%. Отже, муніципальна влада, як і в попередні роки спостереження, належить до категорії міст із задовільним рівнем публічності.

Публічність міського голови

Показник публічност міського голови у 2018 році становила 78,65%, що на 7% більше, ніж у попередній період. Також позиція Сергія Моргунова змінилася у рейтингу публічності міських голів: він піднявся з шостого на четверте місце.

Як і в попередній період, значна увага приділяється оприлюдненню на офіційному вебсайті Вінницької міської ради інформації про порядок, умови, результати проведення конкурсів на заміщення вакантних посад, розміщенню нормативних та програмних документів міської ради. На сайті опублікована декларація за 2018 рік про доходи та фінансові зобов’язання міського голови.

Головна посадова особа міста щорічно звітує перед депутатським корпусом про роботу виконавчих органів ради, про здійснення державної регуляторної політики, про результати власної роботи, активно застосовує електронні інструменти для комунікації з жителями міста. У міській раді запроваджена система управління якістю (ISO), є сертифікат, що підтверджує виконання вимог стандарту ISO 9001:2015.

Водночас, як і раніше, у публічному доступі відсутня інформація про помічників та радників міського голови, не оприлюднено більшість даних генерального плану міста. Процедура запису громадян на прийом до міського голови залишається досить складною, у середньому міський голова виділяє особистому прийому громадян менш ніж чотири години на місяць.

Окрім того, необхідно визначити чіткішу та детальнішу процедуру звітування міського голови безпосередньо перед жителями міста та запровадити практику звітування очільника міста на відкритій зустрічі перед територіальною громадою.

Публічність виконавчих органів міської ради

Рівень публічності органів виконавчої влади Вінницької міської ради у 2018 році становить 67,93% (дев’яте місце у рейтингу).

На сайті міської ради розміщена вичерпна інформація про склад, структуру, контактні дані виконавчих органів та виконавчого комітету, опубліковані декларації про майно, доходи та витрати заступників міського голови та керівників структурних підрозділів, оприлюднена інформація про повноваження виконавчого комітету, про пільги для різних категорій населення на різні види послуг, розміщені проміжні та остаточні звіти про хід та виконання місцевих цільових програм.

У вільному доступі є всі рішення та документація виконавчих органів, оголошення про проведення земельних торгів, інформація, що стосується регуляторної політики, громадських слухань. Опубліковані річні плани закупівель усіх структурних підрозділів ради, виконавчого комітету, комунальних підприємств, закладів культури та охорони здоров’я, освітніх установ міста. Забезпечено доступ до публічної інформації, що знаходиться у розпорядженні міської ради та її виконавчих органів. Після попередньої реєстрації громадяни можуть брати участь у засіданнях виконавчого комітету.

У Центрі надання адміністративних послуг – «Прозорий офіс» – забезпечено доступ громадян до якісних послуг, зокрема завдяки впровадженню сучасних інформаційних технологій: встановлено систему електронної черги, є інформаційні термінали самообслуговування громадян, електронні інструменти оцінки якості послуг тощо. Водночас, як і в попередньому періоді, потребують значного доповнення довідково-інформаційні матеріали, які розповсюджуються у Центрах надання адміністративних послуг.

Серед помітних недоліків – відсутність на сайті детальної інформації про фінансові ресурси міської ради, які витрачаються на забезпечення діяльності виконавчих органів, протоколів або стенограм проведених громадських слухань, звітів виконавчих органів тощо. Із запізненням публікується проєкт порядку денного засідань виконкому, результати земельних торгів (у друкованому виданні), повідомлення про проведення громадських слухань.

Відсутня практика звітування виконавчих органів ради безпосередньо перед територіальною громадою на відкритій зустрічі.

Хоча у Вінниці створено Портал відкритих даних, велика кількість публічної інформації, яка перебуває у розпорядженні міської ради та її виконавчих органів, досі не публікується у відповідному форматі.

Публічність депутатів міської ради

Показник публічності депутатів Вінницької міської ради становить 67,3%, що відповідає 15 місцю у загальному рейтингу представницьких органів.

На вебсайті ради розміщена інформація про депутатів міської ради, графік та місце прийому громадян, межі округів, склад постійних депутатських комісій, декларації про майно, доходи, витрати й зобов’язання фінансового характеру, результати поіменних голосувань депутатів, розмір депутатських фондів на виконання повноважень тощо.

Громадяни можуть бути присутніми на сесії міської ради та засіданнях депутатських комісій після попередньої реєстрації. Створені необхідні умови доступу до приміщень міської ради для осіб з інвалідністю.

Водночас, як і в попередніх періодах, є потреба у чіткому врегулюванні процедури, строків та графіку звітування депутатів Вінницької міської ради перед виборцями, започаткування практики звітування постійних депутатських комісій перед міською радою. Звіти депутатів міської ради слід доповнити інформацією про виконання передвиборчої програми, участь у роботі представницького органу, реалізацію доручень виборців.

Більш детальну інформацію про показники публічності кожного з 24 муніципалітетів, що досліджувалися, можна знайти на сайті Індексу публічності: publicityindex.org.

За коментарями просимо звертатися до Олександра Неберикута, координатор кампанії з вимірювання Індексу публічності органів місцевого самоврядування – 063 628 68 37.

 

Довідково: Індекс публічності – це загальнонаціональна кампанія моніторингу прозорості, відкритості та підзвітності діяльності органів та посадових осіб місцевого самоврядування. Об’єктом моніторингу є міські ради в обласних центрах України. У 2019 році вимірювання здійснювалося також у тимчасово перенесених обласних центрах Донецької та Луганської областей. Проект реалізовується уже шостий рік поспіль й має на меті оцінити, наскільки публічно приймаються рішення і втілюється в життя політика муніципалітетів, і яким є внесок основних суб’єктів місцевого самоврядування – міського голови, депутатів та виконавчих органів – в цей процес. Система показників Індексу публічності розроблена на основі положень українського законодавства та міжнародних стандартів у сфері публічності муніципальної влади. Результатом проведеної кампанії є публікація щорічного всеукраїнського дослідження – «Індекс публічності місцевого самоврядування 2018».

 


© Громадянська мережа "Опора"
представництво в Вінницькій області
2006-2014
Використання матеріалів із сайту Громадянської мережі ОПОРІ дозволене за умови наявності посилання (у випадку інтернет-видання - гіперпосилання) на opora.vn.ua