Головна » Новини та публікації » Вінниця: цьогоріч місце для голосування найчастіше змінюють члени дільничних виборчкомів

Як розповів начальник відділу ведення державного реєстру виборців міста Вінниці Анатолій Синявський, зараз більшість громадян, що звертаються до очолюваної ним установи – це члени дільничних виборчих комісій (ДВК), які роблять тимчасову зміну місця голосування тому, що в день виборів не зможуть проголосувати за своїм місцем реєстрації.

«Вони не зможуть відлучитися зі своєї виборчої дільниці. Якщо раніше в складі ДВК було 18, 20, 24 особи, то можна було по черзі людей відпускати проголосувати за місцем реєстрації. А зараз відпустити нікого не можна буде, бо людей недостатньо на дільницях. Тому вони завчасно пишуть заяви, щоб забезпечити себе можливістю проголосувати. Також приходять ті, хто з певних причин кудись від’їжджає - в інші міста і навіть в інші держави», - зазначає А. Синявський.

Не обходиться і без курйозів через неуважність. Так, до відділу приходили люди, які перед тим ходили на дільницю, їх там не знайшли в списку… «Вони прийшли до нас, ми їм показали, що вони є в списку, навіть показали їхній порядковий номер в списку. Отак не зовсім професійно працюють на деяких виборчих дільницях, і це бувало і на минулих, і на позаминулих виборах...».

Щодо того, чи потрібно надавати якусь довідку або інше підтвердження необхідності тимчасової зміни місця голосування (разом із заявою та паспортом) Анатолій Синявський пояснив:

«Є положення про тимчасову зміну місця голосування без зміни виборчої адреси. А сам порядок тимчасової зміни місця голосування визначає Центральна виборча комісія. Ось є відповідна постанова ЦВК про забезпечення тимчасової зміни місця голосування виборця без зміни його виборчої адреси, вона була прийнята в 2012 році, потім після випадків в Ірпені з Мельником була перша зміна, остання зміна цієї постанови була 9 квітня 2014 року. Читаємо: «У заяві зазначаються ідентифікаційні персональні дані виборця, які однозначно визначають його особу (прізвище, ім’я власне, усі власні імена, по батькові, дата та місце народження), його виборча адреса, а також мотивування необхідності тимчасової зміни місця голосування та адреса, де він перебуватиме в день виборів або референдуму чи номер виборчої дільниці. До заяви додаються документи, копії документів, які підтверджують необхідність тимчасової зміни місця голосування виборця без зміни виборчої адреси».

На зауваження представника ОПОРИ, що саме це «мотивування» іноді трактують по-різному, А. Синявський зазначив, що коли людина їде, наприклад, у гості, то навіть проїзні документи можуть бути взяті до уваги…

Також начальник відділу ведення державного реєстру виборців Вінниці розповів, що до штату відділу на 20 днів долучились ще 2 додаткових працівники за договором, які допомагають громадянам складати заяви. Бо відвідувачів нині справді багато…

Скільки ж у Вінниці виборців? «Станом на 00 годин 13 травня у Вінниці було 287 907 виборців, але тих, які мають виборчу адресу і потраплять в остаточні списки виборців – 283 тисячі 298 громадян. Різницю складають 4690 – це ті особи, які були зареєстровані на території міста Вінниці, знялись з реєстрації і більше не були зареєстровані».

Перевірити себе у списку виборців громадяни можуть як на дільниці, так і звернувшись до відділу ведення держреєстру.

«Могли приходити і раніше, не обов’язково на вибори. Ми працюємо на постійній основі вже 6 років. Можна перевірити заздалегідь і не мати потім головного болю під час виборів», - каже начальник міського відділу ведення держреєстру виборців. «Треба довести до відома виборців, що слід вчасно вирішувати питання. Кому принесли запрошення, і в ньому все вірно вказано – це добре. Хто запрошення не отримав (це може бути з різних причин – може, члени ДВК просто не принесли) - це перший сигнал, щоб до нас звернутися. Людина має прийти або на виборчу дільницю з паспортом, або до нас, ми перевіримо. Якщо дійсно нема людини в державному реєстрі – ми включимо. Але лише до 19 травня, це останній день. Після цього зможемо включити до державного реєстру, але вже в уточнений список на цих виборах людина не потрапить…»

Виявлення пропущених виборців - ще одна справа, якою займаються працівники відділу ведення держреєстру.

«Періодично робимо запити по організаціях, щоб виявити виборців, яких нам раніше не подали. Минулого року ми так виявили і внесли до державного реєстру більше 900 виборців. Цього року вже включили 2115 осіб. Пам’ятаєте, вибори 2006 були в цьому плані найскладніші. Тоді вперше помінялася система підготовки списків виборців, було утворено робочі групи, яким надавали інформацію безліч організацій, по Вінниці було 102 суб’єкти подання. Подавали в різній якості… Люди в більшості не перевіряють себе, звертаються переважно в останній день. А щоб менше було звернень в останній день, ми вишукуємо, де можуть бути такі пропуски. Пропусків будинків чи провулків, звісно, у нас нема, ми давно вже пройшли цей етап. Звіряємо рішення про присвоєння поштових адрес. Ще в плані перевірити 605 осіб, які, можливо, не були подані...».

Довідка: відділ ведення Державного реєстру виборців у Вінниці розташований за адресою: вулиця 50-річчя Перемоги, 7 (приміщення прозорого офісу), каб. 333. До виборів відділ працює щодня без вихідних з 9:00 до 18:00, обід – з 13 до 14 години. У суботу, неділю та святкові дні - з 9:00 до 17:00. Перевірити своє включення до списку виборців можна і на сайті Державного реєстру виборців.

Галина Сегеда,
прес-секретар Громадянської Мережі ОПОРА
у Вінницькій області

За коментарями звертайтесь:
Наталія Величко
координатор виборчих програм Громадянської Мережі ОПОРА
у Вінницькійобласті

Довідково:
Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.
Починаючи з березня, ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами Президента України, а також за проміжними парламентськими (83 округ) та позачерговими місцевими виборами. Організація співпрацює з 175 довготерміновими спостерігачами, які стежать за перебігом кампанії у всіх регіонах країни. У день голосування, 25 травня, до них долучаться ще 3000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.