Головна » Новини та публікації » Вінниччина: виборчий процес в регіоні відповідає базовим вимогам законодавства

Вінниччина: виборчий процес в регіоні відповідає базовим вимогам законодавства

29 жовтня на Вінниччині відбудуться перші вибори у дев'яти об’єднаних територіальних громадах. Виборчий процес в громадах області відбувається без системних порушень, проте з недоліками у роботі виборчих комісій та посиленням агітаційної активності кандидатів у останній тиждень кампанії. Про це йшлося під час прес-конференції Громадянської мережі ОПОРА у Вінниці 27 жовтня.

За словами координаторки громадського спостереження ОПОРИ за виборами у Вінницькій області Наталії Величко, виборчий процес в регіоні відповідає базовим вимогам законодавства та не супроводжується суттєвими порушеннями, які здатні в подальшому поставити під сумнів організацію голосування.

«Для виборчої кампанії в об’єднаних територіальних громадах характерна значно нижча активність суб’єктів виборчого процесу та менша насиченість публічними заходами, ніж для загальнонаціональних кампаній. Проте із наближенням дня голосування передвиборна активність кандидатів на перших місцевих виборах суттєво зросла», зазначила Наталія Величко.

За словами довготермінового спостерігача ОПОРИ Галини Сегеди, найбільш поширеною формою агітації було проведення зборів та зустрічей з виборцями. Проте в останній тиждень кампанії кандидати частіше почати використовувати друковані агітаційні матеріали, зокрема й розміщуючи їх у не призначених для цього місцях.

«Інтенсивність виборчих зловживань під час цієї виборчої кампанії є мінімальною, але ми зафіксували факти передвиборної агітації з ознаками порушенням вимог законодавства. Насамперед це розміщення агітаційної продукції у невідповідних місцях, як от в Іванівській ОТГ та Лука-Мелешківській ОТГ», сказала Галина Сегеда.

За словами Наталії Величко, поширеним є також порушення строків отримання виборчих бюлетенів від підприємства-виготовлювача.

«Лише дві ТВК вчасно отримали бюлетені від поліграфічного підприємства – Іванівська та Росошанська. Інші сім територіальних виборчих комісій (Шляхівська, Гніванська, Лука-Мелешківська, Брацлавська, Краснопільська, Староприлуцька та Глуховецька) станом на 24 жовтня не отримали бюлетені від поліграфічного підприємства, чим порушили законодавчі строки», –  сказала представниця ОПОРИ.

З-поміж проблем назвали також невиконання норми закону про утворенням спеціальних комісій, які б мали здійснювати контроль за виготовленням виборчих бюлетенів на підприємствах та дотриманням вимог щодо знищення друкарських форм, технічних відходів, поліграфічного браку, помилково виготовлених виборчих бюлетенів.

«Не було створено контрольну комісію у чотирьох ТВК  Шляхівській, Гніванській, Росошанській та  Глуховецькій ТВК.  За словами голів ТВК, комісії не були утворені, оскільки жодна з партій не подала до них кандидатур»,– зазначила Наталія Величко.

Представники ОПОРИ зауважили, що проблеми з формуванням контрольних комісій на перших місцевих виборах мають місце практично у всіх областях. Вимога формувати контрольні комісії не є формальністю. На ці комісії покладено контроль за тим, чи інформація в друкарській формі відповідає тексту виборчого бюлетеня, а кількість виготовлених бюлетенів – тій кількості, яку встановила ТВК, до її повноважень належить також контроль за знищенням залишків та надмірно виготовлених бюлетенів. Cтворення контрольних комісій є обов’язком територіальних виборчих комісій, а не рекомендаційною нормою.

Відзначимо, що у ВГО «Громадянська мережі «ОПОРА» працює «гаряча лінія», на яку можна звертатися в разі виникнення проблем чи потреби консультацій щодо виборів – (044) 591-44-44(вартість дзвінків згідно з тарифами вашого оператора).

Наталія Величко,
координаторка громадського спостереження ОПОРИ за виборами у Вінницькій області
тел. +38063 628 67 85
(#вибори17; #elect_ua; #opora; #опора)

Довідково:

Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за першими виборами в об’єднаних територіальних громадах, які відбудуться 29 жовтня 2017 року. Починаючи з 11 вересня у 24 областях працюватимуть 69 довготермінових спостерігачів. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.