Головна » Новини та публікації » Вінниччина: Громадська організація «Земляки» заявляє про тиск з боку міської влади Ладижина

Відмова депутату облради в наданні приміщення для зустрічі з виборцями, перешкоджання громадській організації влаштувати мирне святкове зібрання, затримання правоохоронцями активістки, яка здійснювала збір підписів - про ці та інші факти представникам ЗМІ розповіли голова правління Обласної громадської організації «Земляки» Петро Бойко, його заступник Іван Добров, юрист Віталій Мазай та помічник депутата Вінницької обласної ради Григорія Заболотного (фракція партії «Єдність», потенційний кандидат в депутати по округу №17) Анна Візнюк. Позицію міської влади Ладижина під час прес-конференції у Вінниці озвучив заступник міського голови Олександр Ткачук.

Обласна громадська організація «Земляки», за словами її лідера Петра Бойка, заздалегідь і в установленому порядку подала до Ладижинської міськради заявку на проведення дискотеки до Дня молоді 24 червня під гаслом профілактики негативних явищ серед молоді. Виконавчий  комітет Ладижинської міськради ухвалив рішення відмовити громадській організації «проводити мирне зібрання, дискотеку в будь-якому барі на міському пляжі чи поряд з ним о 21.00 годині 24.06.2012 року».

ГО «Земляки» була подана заява до міського та адміністративного судів, рішення яких було на користь Ладижинської міськради. ГО «Земляки» подала позов до міського та адміністративного судів, рішення їх було на користь Ладижинської міськради. Після цього була подана апеляція до Вінницького окружного адміністративного суду, рішення якого було на користь ГО «Земляки», а в позові міськвиконкому було відмовлено в повному обсязі. Наступного дня міськвиконком ухвалює рішення заборонити проведення заходу після 23-ї години.

Хоча захід і відбувся, проте, за словами представників ГО «Земляки», йому чинилися всілякі перешкоди. Перед початком заходу представники ДАІ не давали дозволу на проїзд автомобілів до місця заходу, під час дискотеки міліція здійснювала обшуки, мотивуючи це повідомленням про нібито вживання наркотиків. Починаючи з 22-ї години правоохоронці вимагали від організаторів припинити захід, а о 23-й блокували стіл ді-джеїв, після чого дискотеку було припинено.

Як наголошують у ГО «Земляки», в цей же час у центрі Ладижина на Площі Фонтанів  виконавчим комітетом Ладижинської міської ради за підтримки потенційного кандидата в депутати Миколи Кучера відбувалась конкурсно-розважальна програма до Дня молоді та пінна вечірка.

«У нас був маленький плакат «ГО «Земляки», у них був великий банер «Благодійний фонд Миколи Кучера». Але працівників міліції там було набагато менше, обшуки на наявність наркотичних речовин не проводились, о 23-ій у них тільки розпочався феєрверк… Виникає питання: та молодь на площі якась інша, бо для неї треба меншу кількість міліції? А у нас зібралась якась погана молодь?» – запитує заступник голови правління ГО «Земляки» Іван Добров, а лідер «Земляків» Петро Бойко заявляє, що міська влада Ладижина вчиняє «ряд дій, які, на наш погляд, суперечать чинному законодавству».

Під час прес-конференції відбулася словесна перепалка, у якій представники громадської організації вказували, що працівники міліції взяли до виконання не рішення суду, а рішення міськвиконкому, хоча, за Конституцією, мирні зібрання громадян може забороняти лише суд, та й то за умов, коли вони несуть певну загрозу суспільству. Заступник міського голови Ладижина, у свою чергу, посилався на Закон про місцеве самоврядування, згідно з яким рішення органу місцевого самоврядування є обов’язковими до виконання на території громади.

Заступник міського голови Ладижина теж мав можливість висловити позицію міської влади, запевнивши, що Ладижинська міська рада і її виконком діяли виключно чинного законодавства «Про місцеве самоврядування в Україні» та законодавчих актів, які діють на території держави, а дозвіл на проведення заходу на території бару «Пляж» не отримала б будь-яка організація, не лише «Земляки», оскільки бар «на сьогодні не є діючим».

На підтвердження своїх слів заступник міського голови продемонстрував акт обстеження закладу санітарно-епідеміологічною службою міста, датований 7 травня, в якому вказано: «припинити експлуатацію кафе-бару «Пляж» до отримання погодження санітарно-епідеміологічної служби після проведення санітарно-епідеміологічної експертизи», також надав документи про адміністративне провадження, порушене інспектором у сфері пожежної та техногенної безпеки про те, що бар працював без дозволу відповідних служб. А в листівках, якими ГО «Земляки» запрошувала на заходи до Дня молоді, вказувався час їх проведення «з 18-ї до 4-ї години ранку».

- Чи могла міська влада дозволити такий захід до 4-ї ранку, знаючи, що там будуть діти від 12 до 18 років? А за 50 метрів від місця дискотеки розташовується профілакторій Ладижинської ТЕС, у 30 метрах – готельний комплекс «Ковчег», за 100 м – два садових товариства, де також влітку проживають люди. За 300-400 м – житловий квартал Ладижина. Закон України Про забезпечення санітарного та епідеміологічного благополуччя населення забороняє з 22  вечора до 8 ранку заходи, які б створювали шум і заважали відпочивати…

Петро Бойко зауважив, що очолювана ним ГО провела подібні заходи в Тростянецькому, Гайсинському, Бершадському і Теплицькому районах, де жодної протидії з боку влади не було.

- Не приховуємо, що з нами співпрацює депутат обласної ради Григорій Заболотний, що заходам, які ми проводимо, сприяє Благодійних фонд Петра Порошенка. Хіба це порушення законодавства? Ні. З огляду на те, що Г. Заболотний проявляє активну діяльність, зокрема пропагує свою програму «Рідне село», ми пов’язуємо цю протидію саме з ім’ям Григорія Заболотного… Відкритим текстом мер Ладижина сказав, що підтримує іншого кандидата, Кучера. Це також порушення, влада повинна бути нейтральна і неупереджена щодо будь-якого кандидата, не давати преференції, публічно не агітувати і не підтримувати.

- Ми зіткнулися з протидією та порушеннями прав громадської організації з боку Ладижинської міської адміністрації. ГО діє згідно чинного законодавства, в районах нею створені центри зі сприяння розвитку територіальних громад, розглядаються звернення громадян, діють також пункти збору підписів щодо медичної реформи… Проте 23 червня відбувся ще один факт перешкоджання нашій діяльності: троє міліціонерів примусово доставили у відділок активістку ГО «Земляки» Ніну Бурлаченко, яка на площі перед Ладижинським міськвиконкомом здійснювала збір підписів щодо призупинення дії медичної реформи на території області. Затримання, з’ясування особи, у відділок для надання пояснень… Але ж збір підписів – законне право громадян висловити свою позицію, - каже П. Бойко, заявляючи, що перешкоджання діяльності Обласної громадської організації «Земляки» та депутата обласної ради Григорія Заболотного почалися ще в травні, коли міська влада Ладижина відмовила депутату в наданні приміщення для зустрічі з виборцями, також, всупереч попередній домовленості, було відмовлено в наданні прямого ефіру на Ладижинському радіо.

За коментараями звертайтесь:
Наталія Величко
координатор виборчих програм Громадянської Мережі ОПОРА
у Вінницькійобласті
Галина Сегеда
прес-секретар

Довідково:
Громадське спостереження ОПОРИ – це тип активної діяльності мережі, спрямований на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням через тотальний громадський контроль. Професійний моніторинг всіх етапів виборів здійснює опосередкований вплив на якість кампанії. Шляхом збору та поширення інформації серед цільової аудиторії, формується громадська думка всередині країни та за її межами. В стратегічній перспективі громадське спостереження фокусується на покращення системи виборів та окремих процедур. У 2012 році під час виборів народних депутатів України до ВРУ мережа ОПОРА реалізує масштабну кампанію довготермінового та короткотермінового спостереження, організує статистичний підрахунок голосів щодо результатів голосування за пропорційною складовою виборчої системи на основі репрезентативної вибірки, забезпечить 100% покриття дільниць своїми спостерігачами в окремих одномандатних мажоритарних виборчих округах. У рамках довготермінового спостереження в кожному з 225 округів працюватимуть спостерігачі ОПОРИ, а в день виборів до них приєднається ще 3 500 активістів. Організація використовуватиме новітні засоби поширення інформації щодо результатів спостереження, серед яких інфографіка та інтерактивні карти.