Головна » Новини та публікації » Вибори на Вінниччині відбулись без істотних порушень

Вибори на Вінниччині відбулись без істотних порушень

На Вінниччині 11 грудня в семи об’єднаних територіальних громадах відбулись перші місцеві вибори. Серед найбільш поширених порушень – видача бюлетенів без паспортів.

press konferenciia vinnitsa

За словами координатора громадського спостереження ОПОРИ Наталії Величко, загальні висновки Громадянської мережі ОПОРА це те, що зафіксовані порушення не мали організованого і системного характеру і не вплинули на результати виборів.

«Тенденції, по порушеннях, які фіксувались по Вінницькій області і загалом по Україні, мають схожий характер. На Вінниччині порушень було не багато, близько 11 зафіксованих. Більшість з них стосувались видачі бюлетенів без документів. Були елементи агітації, які залишились в громадах. Також інформували про підвезення виборців, але факт не підтвердився», - зазначає Наталія Величко.

Щодо резонансних справ, то, за словами обласного координатора ОПОРИ, по області таких дві.

«Обидві справи стосувались низької компетенції членів ДВК і керівного складу. Вибори 11 грудня відбувались в сільських громадах і очікувано було те, що звичаєве право буде діяти більше ніж закон. Маємо два випадки: вДашівській ОТГ 10 грудня члени комісії на засіданні прийняли рішення, що видаватимуть бюлетені без паспортів. Спостерігач вранці наступного дня зателефонував в ТВК і правоохоронні органи, після цього бюлетені почали видавати по паспортах. Такий же випадок був в Шпиківській територіальній громаді», - повідомила Наталя Величко.

Про те, що явище видачі бюлетенів без паспортів, вже стало постійним наголосив і заступник голови Вінницької ОДА Андрій Гижко.

«З цим явищем доводиться боротись на рівні кожної громади. Тому що є стереотип: «ми тут в селі всі один одного знаємо, це Микола, а це Іван…». Було навіть унікальне рішення на рівні однієї з дільничних виборчих комісій, коли ДВК порушуючи законодавство України прийняла рішення про те, щоб допустити до виборів без пред’явлення паспортів», - зазначив Андрій Гижко.

За словами начальника Управління превентивної діяльності ГУНП Ігоря Слободянюка, правопорядок на виборчих дільницях 11 грудня забезпечували близько 100 поліцейських, були задіяні працівники УДСНС та громадські помічники. В день виборів працювали групи швидкого реагування та додаткові слідчо-оперативні групи поліції. Вжитими заходами порушень публічної безпеки та порядку допущено не було.

«Порушень публічної безпеки та порядку під час проведення виборів в об’єднаних територіальних громадах 11 грудня не допущено.», - сказав Ігор Слободянюк.

Ознайомитися із загальним звітом Громадянської мережі ОПОРА щодо попередніх результатів спостереження на перших місцевих виборах у об’єднаних територіальних громадах 11 грудня 2016 року можете тут.

Наталія Величко,
координатор громадського спостереження ОПОРИ за виборами у Вінницькій області
тел. +38063 628 67 85

Веб-сайт Фейсбук | Твіттер

(#вибори16; #elect_ua; #opora; #опора)

Довідково:

Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за першими виборами в об’єднаних територіальних громадах, які відбудуться 11 та 18 грудня 2016 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.