Головна » Новини та публікації » У Вінниці редактор сайту заявив про переслідування з боку прихильників Шарія, а кандидат Павленко пообіцяв звільнити працівників телеканалу

У Вінницькій області спостерігачі ОПОРИ повідомляють про конфлікти між політсилою «Партія Шарія» і сайтом «Вежа» та між кандидатом у народні депутати Юрієм Павленком і телеканалом «Віта».

8 липня на сайті «Вежа» була опублікована новина про те, що «невідомі вінницькі активісти зняли агітаційні стенди партії проросійського політика Шарія з центрального автовокзалу та спалили їх на виїзді з міста».

Цю ж новину головний редактор сайту Андрій Качор перепостив також на особистій Facebook-сторінці з підписом: «Шкода, що не самого онотолія, звісно. Але ж треба з чогось починати!».

Після цього Анатолій Шарій оприлюднив відео образливого змісту про Андрія Качора та його родину. Андрій Качор на очолюваному ним сайті написав про погрози на свою адресу: «Протягом короткого часу після виходу «кіна», масові скарги фанатів проросійського блогера блокують мою сторінку на Фейсбук, не даючи мені змоги відповісти. Ще протягом кількох наступних годин (і досі) я отримую сотні погроз фізичною розправою мені, моїй дружині, моєму сину і журналістам «Вежі» різноманітними способами, які надходять з України, Росії, ОРДЛО та Криму».

Відділ комунікації поліції Вінницької області повідомив про відкриття 12 липня кримінального провадження за фактом погроз працівнику ЗМІ.

«Журналіст звернувся з заявою до відділу поліції про погрози від певних осіб на свою адресу, які він пов’язує з професійною діяльністю. За цим фактом до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесено відомості за ознаками ст.345 (1) КК України (Погроза або насильство щодо журналіста)», - йдеться в повідомленні поліції.

Також 13 липня дружина Андрія Качора оприлюднила відео, на якому видно, як до її чоловіка в кав’ярні підійшли двоє чоловіків і під запис запитували, навіщо він пише такі статті та чи хоче він палити людей.

Крім того, у Вінниці кандидат у народні депутати по виборчому округу №12 Юрій Павленко (суб’єкт висування – політична партія «ПАТРІОТ») звинуватив у брехні телеканал «Віта» і заявив, що після перемоги звільнить всіх журналістів цього ЗМІ. Таку реакцію кандидата викликало оприлюднення телеканалом соціологічного дослідження від ГО «Центр регіональної ініціативи та розвитку» щодо рейтингу кандидатів-мажоритарників області.

«У відповідь на брехливі заяви гройсманівських спекулянтів з Телеканал ВІТА заявляю: 1. Кандидат від мафії Марцинковський не має навіть упізнаваності серед містян, а не те, що рейтингу. І це покажуть вибори. 2. Я утримую лідерство по округу №12. 3. Після нашої перемоги на місцевих виборах з телеканалу «ВІТА» звільнимо всіх до останньої прибиральниці. Можете вважати це моєю обіцянкою. Всіх благ», - написав Юрій Павленко на своїй сторінці у соціальній мережі Фейсбук.

Відповідно до частини 1 ст. ст. 345-1 КК України погроза вбивством, насильством або знищенням чи пошкодженням майна щодо журналіста, його близьких родичів чи членів сім’ї у зв’язку із здійсненням цим журналістом законної професійної діяльності - карається виправними роботами на строк до двох років або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років, або позбавленням волі на строк до трьох років. Під професійною діяльністю журналіста у цій статті  слід розуміти систематичну діяльність особи, пов’язану із збиранням, одержанням, створенням, поширенням, зберіганням або іншим використанням інформації з метою її поширення на невизначене коло осіб через друковані засоби масової інформації, телерадіоорганізації, інформаційні агентства, мережу Інтернет. Статус журналіста або його належність до засобу масової інформації підтверджується редакційним або службовим посвідченням чи іншим документом, виданим засобом масової інформації, його редакцією або професійною чи творчою спілкою журналістів.

Згідно ч. 2 ст. 24 Закону країни «Про інформацію» забороняються втручання у професійну діяльність журналістів, контроль за змістом поширюваної інформації, зокрема з метою поширення чи непоширення певної інформації, замовчування суспільно необхідної інформації, накладення заборони на висвітлення окремих тем, показ окремих осіб або поширення інформації про них, заборони критикувати суб'єкти владних повноважень, крім випадків, встановлених законом, договором між засновником (власником) і трудовим колективом, редакційним статутом.

Відповідно до ст. 5 Закону України «Про телебачення і радіомовлення» цензура інформаційної діяльності телерадіоорганізації забороняється. Телерадіоорганізація є незалежною у визначенні змісту програм та передач.

Наталія Величко, координаторка спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Вінницькій області
тел.: +380636286785

Галина Сегеда, комунікаційниця Громадянської мережі ОПОРА у Вінницькій області
тел.: +38 0977052366

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучатьсящепонад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallelvotetabulation) з метою отримання результатів виборів, що будутьнабагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

Веб-сайт|Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)