Головна » Новини та публікації » У Вінниці порізали банер кандидата від «Слуги народу», а «Голос» повідомив про викрадення сітілайта

9 жовтня на фейсбук-сторінці кандидата у депутати Вінницької міської ради Артема Сіваша  опубліковано допис про те, що невідомий порізав ножем агітаційний банер.

Про пошкодження ножем свого агітаційного банера у Вінниці на вул. Клена (колишня Фурманова) повідомив у Facebook 9 жовтня кандидат у депутати Вінницької міської ради від політичної партії «Слуга народу» Артем Сіваш.

«Це дурний приклад, яким немає місця на вулиці. Сьогодні ти порізав ножем баннери, завтра тобі здалося нормальним порізати ножем агітатора, післязавтра — ти сидиш і думаєш про свій вчинок в СІЗО. Тому для отримання пояснень розшукується ось цей хлопець на відео. Сьогодні вранці за адресою Фурманова, 2 біля залізничного вокзалу він не знайшов нічого кращого, ніж дістати ножа та порізати баннери однієї з конструкцій. Такі дії під час передвиборчого процесу я розцінюю як спробу залякати мою команду підтримки», - йдеться у дописі на фейсбук-сторінці «Артем Сіваш – округ 5».

На відео, викладеному в цьому дописі, видно, як на вулиці поблизу ломбарду чоловік у медичній масці ріже банер із написом «Артем Сіваш. Зе!місцеві. Слуга народу».

На момент виходу публікації ОПОРІ не вдалося взяти коментар стосовно цієї ситуації у кандидата в депутати Артема Сіваша.

Як повідомляється на офіційному сайті Національної поліції у Вінницькій області, 10 жовтня поліцейські затримали чоловіка, який порізав ножем банер кандидата.

«За цим фактом поліцією розслідується кримінальне провадження за ч. 1 ст. 296 Кримінального кодексу України (хуліганство). За таке правопорушення  передбачено покарання до 5 років обмеження волі», - йдеться у повідомленні.

Також раніше про викрадення у Вінниці зовнішньої агітації  повідомив сайт  політичної партії «Голос». У публікації йдеться про те, що в ніч на 6 жовтня у Вінниці невідомі зняли сітілайт із політичною агітацією кандидата від цієї політсили Миколи Вальчука. Публікація проілюстрована двома фото: на знімку з підписом «Учора» видно сітілайт із рекламою кандидата, а на знімку «Сьогодні» - відкритий сітілайт без реклами.

«Сьогодні вночі невідомі вкрали сітілайти Голосу в Вінниці. Новий етап боротьби і брудних кампаній проти нас розпочато. Значить бояться, і це добре, бо ми переможемо!», - написала з цього приводу на своїй сторінці у Facebook Олександра Устінова, яка зареєстрована кандидаткою на посаду міського голови Вінниці.

У коментарі ОПОРІ представниця штабу Вінницького осередку політичної партії «Голос» розповіла, що до штабу надійшло повідомлення від підрядника про зникнення сітілайта.

«Підрядник розповів, що сітілайт був розміщений, а вранці побачили, що його немає. Ми дізнавалися інформацію стосовно відеонагляду десь там поруч, але нічого не було знайдено, ніякого відео-підтвердження. І тоді Олександра Устінова, голова нашого осередку, писала заяву в поліцію на пошук сітілайту», - зазначили в штабі.

Фото з сайту партії «Голос»

Такі дії можуть розглядатися як перешкоджання діяльності суб'єкта виборчого процесу, що поєднане з пошкодженням майна (ч. 2 ст. 157 Кримінального кодексу України), або ж такі дії можуть мати ознаки хуліганства (ст. 296 КК) або дрібного хуліганства (ст. 173 Кодексу про адміністративні правопорушення).

Відповідно до частини 1 статті 52 Виборчого кодексу України, передвиборна агітація розпочинається кандидатом, партією наступного дня після дня прийняття виборчою комісією рішення про реєстрацію кандидатів і закінчується о 24 годині останньої п’ятниці перед днем голосування.

Наталія Величко, координаторка спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Вінницькій області

тел.: +380636286785

email:v.nataliia@gmail.com

Галина Сегеда, комунікаційниця Громадянської мережі ОПОРА у Вінницькій області

тел.: +38 0977052366

email: halyna.seheda@gmail.com

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

Сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)