Головна » Новини та публікації » У Вінниці група журналістів створила "Журналістський Майдан"

У Вінниці група журналістів створила "Журналістський Майдан"

7 грудня у Вінниці група журналістів, які представляють різні засоби масової інформації області, заявили про створення “Журналістського Майдану”, повідомляє Вінниця.Daily.

Заяву про це створення об’єднання підписали понад 30 представників журналістської спільноти і передали її особисто голові облради Сергію Свитку.

“Журналісти Вінницької області як громадяни, які не тільки створюють громадську думку, а й висвітлюють події, думку суспільства та окремих громадян, а також є достатньо освіченими для прийняття суспільно важливих питань, утворюють “Журналістський Майдан”, - йдеться в заяві.

Журналісти зазначають, що мають моральне право приймати більш активну участь у житті області, й вимагають усі звільнення й призначення узгоджувати із “Журналістським Майданом”. “Ми є відображенням думки сотень тисяч вінничан, тому має моральне право приймати більш активну участь у житті області. На підставі цього вважаємо, що призначення голови облдержадміністрації та ініціювання його звільнення обов’язково має бути узгоджено з “Журналістським Майданом”, - заявляють підписанти.

Вондочас, як повідомляє регіональний кореспондент ІМІ, рішення про створення такого об’єднання було ухвалено під впливом гучних подій у Вінниці зі штурмом приміщення облради і ОДА та організованого деякими активістами “віча майдану”.

Заяву журналісти підписували на площі під час віча, на якому близько 150 осіб підтримали голову облради, також висловили недовіру чинному голові ОДА та запропонували свою кандидатуру на цю посаду.

Дехто з підписантів зазначив, що створення “Журналістського Майдану” покликане показати абсурдність ситуації, коли невелика група людей бере на себе право говорити від імені всієї громади області (мовляв, таке ж право на існування мають лікарський, вчительський, селянський та інший “майдани”, з якими теж треба узгоджувати важливі питання). А значна частина учасників “ЖурМайдану” вважає його створення відповіддю на те, що деякі активісти називали “продажними” і “ригівськими” всіх тих представників ЗМІ, які не схвалили їхні дії.

На запитання представника ІМІ, чи не є створення “ЖурМайдану” відходом від принципів неупередженості і втручанням журналістів у політику, один з ініціаторів цього об’єднання Ігор Заіковатий (газета “Вінницькі Реалії”) зазначив, що це “хибна думка”.

“Ми не захищаємо жодну з сторін. Скоріше навпаки, зазначаємо, що всі помилялися, вказуємо, в чому саме. Але, на жаль, наголошую, певна категорія активістів вважає, що той, хто не поділяє їхні переконання, той однозначно “працює на замовлення Гройсмана” (спікер парламенту - ред.). Безапеляційно! Вони не чують іншої думки, яка не вкладається в поняття “свій-чужий”. Якщо б не події на Сході, намагання “розхитування” ситуації в різних областях, ми б не звертали уваги на кадрові питання та засіб, яким вони чиняться. Вінницький випадок наче пазл в загальній картині. Це бачить більшість вінничан. Не на часі “хитати”. Окремо про політику. В наших вимогах, гаслах, діях її немає…”, - зазначив Ігор Заіковатий.

Голова облради Сергій Свитко вважає, що журналісти не можуть монополізувати думку народу, так він розцінив створення “Журналістського Майдану”. “Я погоджуюсь на те, як я розумію, що ваш майдан є складовою цього великого майдану. Не може ж бути таке, що весь великий майдан має одну думку, а ви маєте іншу думку… При всій повазі до вас, але журналісти не можуть монополізувати думку народу. Ви є частиною народу. Ви можете віддзеркалювати свою позицію, переконувати, у вас є потужні можливості – засоби інформації. Ви є 4-ю владою… але ви повинні розуміти, що люди мають право вийти на майдани…”, - сказав голова облради.