Головна » Новини та публікації » У Краснопільській ОТГ серед кандидатів на сільського голову зареєстровані «двійники»

Краснопільська сільська виборча комісія на Вінниччині зареєструвала шестеро кандидатів на посаду сільського голови. Спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА проаналізували список зареєстрованих осіб і виявили там «двійників».

Постановою від 5 жовтня Краснопільська сільська виборча комісія Гайсинського району Вінницької області зареєструвала кандидатами на посаду Краснопільського сільського голови шестеро осіб. Серед них, зокрема, двоє претендентів з однаковими прізвищами та іменами:

- Мартинюк Анатолій Васильович – безпартійний, самовисуванець;

- Мартинюк Анатолій Петрович – безпартійний, самовисуванець.

Треба зазначити, що  Мартинюк Анатолій Петрович є чинним головою села Краснопілка. А Мартинюк Анатолій Васильович, за даними, які він надав до Краснопільської міської територіальної  виборчої комісії, має зареєстроване місце проживання в місті Ладижині Вінницької області.

Правових методів протидії участі «двійників» у виборах наразі немає, адже пасивним виборчим правом може скористатися кожен громадянин України, який має 21 рік та проживає в державі протягом останніх п’яти років. Таким чином, ТВК зобов'язана зареєструвати усіх, хто подав повний пакет необхідних документів.

ОПОРА ж відзначає, що застосування технології «двійників» перешкоджає реалізації принципу вільних виборів. Питання щодо реєстрації кандидатів зі співзвучними даними не має законодавчого регулювання. Сама технологія реєстрації кандидатами так званих «двійників» зазвичай використовується, щоб заплутати виборців під час голосування, відібравши таким чином у іншого кандидата частину голосів.

Радниця з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА Ольга Коцюруба наголошує, що підстави відмови у реєстрації кандидатом на сільського голову чітко визначені у статті 46 Закону України “Про місцеві вибори” та не можуть бути розширені. “В той же час, якщо кандидат-однофамілець отримав гроші чи будь-яку іншу вигоду за згоду на своє самовисування на виборах, тут можна говорити про наявність ознак підкуп. На сьогодні Головним слідчим управлінням МВС та експертами ОПОРИ розроблений законопроект, який дозволяє чітко кваліфікувати подібні діяння як підкуп кандидата з метою реалізації ним права на самовисування. Протягом жовтня законопроект має бути поданий на розгляд Верховної Ради України”, - зазначає вона.

Подання до територіальної виборчої комісії документів для реєстрації кандидатів у депутати, кандидатів на посаду сільського, селищного і міського голови тривало до 4 жовтня включно. А до 5 жовтня включно територіальні виборчі комісії приймали рішення про їх реєстрацію або про відмову в реєстрації. Такі терміни визначено у Календарному плані основних організаційних заходів з підготовки та проведення перших виборів депутатів сільських, селищних, міських рад об’єднаних територіальних громад і відповідних сільських, селищних, міських голів 29 жовтня 2017 року.

Відзначимо, що в Громадянській мережі ОПОРА працює «гаряча лінія», на яку можна звертатися в разі виникнення проблем чи потреби консультацій щодо виборів – (044) 591-44-44 (вартість дзвінків згідно з тарифами вашого оператора).

Наталія Величко,

координаторка громадського спостереження ОПОРИ за виборами у Вінницькій області

тел. +38063 628 67 85

v.nataliia@gmail.com