Головна » Новини та публікації » Підсумки громадського спостереження за ЗНО на Вінниччині-2009

Підсумки громадського спостереження за ЗНО на Вінниччині-2009

12 червня 2009 року в прес-центрі управління внутрішньої політики ОДА відбулася прес-конференція «Підсумки громадського спостереження за зовнішнім незалежним оцінюванням абітурієнтів на Вінниччині – 2009. Висновки та рекомендації , під час якої, представники Громадянської мережі «ОПОРА» представили фінальний звіт за результатами кампанії громадського спостереження за ЗНО.

Громадянська мережа «ОПОРА» другий рік поспіль проводить громадське спостереження за Зовнішнім незалежним оцінюванням. Метою кампанії є запобігання порушенню процедур зовнішнього незалежного оцінювання (ЗНО) та інформування громадськості щодо перебігу тестування.

У 2009 році від Громадянської мережі «ОПОРА» на Вінниччині працювало 50 підготовлених громадських спостерігачів, які ,в переважній більшості, мають досвід спостереження за ЗНО у 2008 р. та пройшли відповідні навчання.

В рамках спостереження 2009 на Вінниччині спостерігачами від ГМ «ОПОРА» було покрито 30-50% пунктів тестування, залежно від предмету, Спостерігали за ЗНО не тільки в м.Вінниці, але й Жмеринці, Могилеві-Подільському, Хмільнику, Гнівані, Теплику, Оратові, Іллінцях, Липовці, Козятині, Томашполі, Немирові, Шаргороді, Бершаді, Тульчині, Тиврові, Гайсині, Тростянці, Стрижавській виправній колонії управління Держ. Департаменту України з питань виконання покарвньу Вінницькі обл.

Зовнішнє незалежне оцінювання рівня знань випускників середньої школи та абітурієнтів пройшло на доброму організаційному рівні. Підготовка пунктів з проведення ЗНО була в цілому задовільною, робота всіх працівників пунктів тестування – злагодженою. Спостерігачі констатують, що інструктори та відповідальні за пункти тестування переважно відповідально ставляться щодо дотримання усіх пунктів, прописаних у технологічних картках. Часом це трохи уповільнювало процедуру, проте гарантує, що кількість можливих технічних помилок буде мінімальною.

Найбільше порушень організаційного характеру зафіксовано під час тестування з історії України. Український центр оцінювання якості освіти врахував зауваження спостерігачів ГМ ОПОРА і на наступних тестуваннях персонал, причетний до організації ЗНО, був краще підготовлений, системні порушення було усунено або зменшено їх кількість.
Зважаючи на масовий характер ЗНО, зафіксовані недоопрацювання - на рівні "статистичної похибки" і не мали впливу на процедуру та результати тестування.

Серед недоліків та порушень процедури незалежного оцінювання, які були зафіксовані під час спостереження:

• Організаційні: невідповідний рівень підготовки інструкторів та відповідальних за пункти тестування; в окремих випадках відсутність бейдж-індикаторів та вказівників;не належні умови для інвалідів – учасників тестування, відсутність медичних працівників на ПТ.
  • Дисциплінарні: поодинокі випадки з боку учасників тестування спроб списування, консультації з батьками та вчителями за межами аудиторії, спроби використання технічних комунікаційних засобів.
  • Забезпеченні умов спостереження: зафіксовано поодинокі випадки відмови у допуску спостерігачів на наради з персоналом ПТ перед тестуванням; заборона ведення спостереження в коридорах та рекреаційних зонах.

РЕКОМЕНДАЦІЇ ЗА РЕЗУЛЬТАТАМИ СПОСТЕРЕЖЕННЯ:

• Підвищити якість навчання інструкторів та персоналу пунктів тестування, створити та поширити фільм-інструктаж для персоналу, задіяного в проведенні;
  • Покращити фінансування ЗНО (оплати праці та матеріально-технічних умов проведення ЗНО) – оплата праці персоналу пунктів тестування є надзвичайно низькою;
  • Покращити умови складання тестування осіб з обмеженими фізичними можливостями;
  • Внести зміни до «Регламенту роботи пункту тестування» щодо норм поводження в рекреаційних зонах, а саме, передбачити спостереження в рекреаційних зонах та збільшити кількість чергових;
  • Активно інформувати учасників тестування щодо уникнення типових помилок при реєстрації на тестування і акцентувати увагу учасників на можливостях захисту своїх прав;
  • Прийняти в цілому законопроекту №4241 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з питань запровадження ЗНО якості освіти і встановлення відповідальності за порушення порядку проведення зовнішнього незалежного оцінювання знань та використання його результатів". Даний законопроект є вирішальним для усунення суперечностей між чинними нормативними актами щодо ЗНО та законом. 10 червня профільним комітетом ВРУ буде розглянуто даний законопроект повторно. Змушені констатувати, що до другого читання внесено ряд поправок, які нівелюють ідею ЗНО. А саме, не обов’язковість сертифікатів ЗНО при вступі на платну форму навчання, ведення додаткових іспитів з профільних предметів, з яких не проводиться тестування.

Як зазначив Олег Левченко: «Громадянська мережа ОПОРА здійснюватиме громадське спостереження і під час вступної кампанії до двох ВНЗ в Вінниці та 26 ВНЗ України . Показовими для нас є минулорічні випадки порушення умов прийому. Студентами-першокурсниками подекуди стали особи, що мали нижче 124 балів, або взагалі не проходили ЗНО. За результатами перевірок МОН 4 ВНЗ в Україні уже позбавлено ліцензій за зарахування абітурієнтів без сертифікатів, а щодо 32 ведеться додаткова перевірка за участю правоохоронних органів, за результатами якої буде прийнято рішення щодо ліцензування ВНЗ на найближчому засіданні Державної атестаційної комісії»

Кампанія громадського спостереження реалізується за фінансової підтримки Міжнародного фонду «Відродження» та Програми сприяння зовнішньому тестуванню в Україні (USETI)