Головна » Новини та публікації » Неправомірні дії необхідно покарати

Неправомірні дії необхідно покарати

Застосування непропорційної сили проти мирних громадян 30 листопада на Майдані Незалежності не може залишитись безкарним. У найкоротші терміни Генеральна прокуратура повинна розслідувати всі факти та вжити невідкладних заходів щодо встановлення та покарання винуватців. Верховна Рада України в найкоротші терміни зобов’язана скористатися контролюючою функцією, наданою їй законами та Конституцією, створити тимчасову слідчу комісію для незалежної перевірки обставин справи, а також вимагати звіту міністра внутрішніх справ Віталія Захарченка, Генерального прокурора Віктора Пшонки та Кабінету Міністрів в цілому, який здійснює контроль за діяльністю силовиків.

Нагадаємо, що відповідно до чинного законодавства серед основних завдань міліції є забезпечення особистої безпеки громадян, захист їх прав, свобод і законних інтересів. 30 листопада начальник прес-служби МВС у Києві Ольга Білик повідомила, що мітингувальники кидали пляшками з водою та камінням у правоохоронців. Такі дії, якщо вони мали місце, не становили загрози життю та здоров’ю працівників «Беркуту» та не вимагали застосування сили проти беззбройних активістів. ЗУ «Про міліцію» визначає, що застосування сили та спецзасобів не повинне перевищувати міри, необхідної для виконання покладених на міліцію обов’язків і має зводитись до мінімуму шкоди здоров’ю правопорушників. Присутні на Майдані ЗМІ не підтверджують фактів нападу мітингувальників на «Беркут», втім, мають у розпорядженні достатню кількість фото- та відеодоказів надмірної жорстокості з боку спецпідрозділу. Таким чином, УМВС необхідно надати підтвердження дій мітингувальників, які б загрожували життю і здоров’ю правоохоронців.

Правила застосування спеціальних засобів при охороні громадського порядку вимагають, щоб після їхнього застосування працівники міліції в найкоротші терміни надали потерпілим необхідну допомогу, повідомили про інцидент лікарів та медичні заклади. Втім, свідчення учасників побиття ілюструють грубе порушення цієї норми. Мітингувальників переслідували, добивали ногами та гнали вулицями міста. Досі не знайдено декількох учасників акції, про стан здоров’я яких невідомо громадськості. Крім того, правила забороняють нанесення ударів гумовими кийками по голові, шиї, ключичних ділянках, животу, статевих органах. Як видно на відео, оприлюднених в центральних засобах масової інформації та за типами поранень, які отримали протестувальники, працівники «Беркуту» порушили ці заборони. Мирні громадяни, яких оглядали лікарі швидкої допомоги, отримали серйозні травми голови.

Дисциплінарний статут органів внутрішніх справ України встановлює, що накази службовців повинні бути законними, зрозумілими та виконуватись беззаперечно, точно та у визначений строк. Таким чином, керівництву УМВС необхідно надати громадськості інформацію про зміст наказу, який отримали в ту ніч працівники «Беркуту» для встановлення всіх обставин.

Громадянська мережа ОПОРА закликає правоохоронні органи до поваги конституційних прав громадян на свободу думки, слова та мирні зібрання. Нагадуємо, що обмеження реалізації останнього може здійснюватися лише в інтересах національної безпеки та громадського порядку за рішенням суду, якого не було.

Бездіяльність Генеральної прокуратури, Кабінету Міністрів України, парламенту, Президента та УМВС у розслідуванні справи матиме вкрай негативні наслідки для громадян та держави в цілому.