Головна » Новини та публікації » На Вінниччині районні газети у серпні активно розміщували матеріали з ознаками замовності

У районних друкованих ЗМІ Вінницької області протягом серпня 2020 року публікувалось десятки матеріалів політичної тематики з ознаками замовності на користь партій та політиків всеукраїнського і місцевого рівня. Переважна більшість цих публікацій не маркована як політична реклама.

«Партія Вінничан»

У серпні в переважній більшості районних газет області вийшла публікація, яка популяризує політичну партію «Партія Вінничан». У різних газетах заголовки цього тексту були побудовані за єдиним шаблоном: спочатку питання «Коли нарешті на виборах виграють… (далі підставлялося слово на позначення жителів певного району – «барчани», «літинчани», «мурованокурилівчани»…), а не київські політики?». Потім у підзаголовку містилась відповідь про те, що тепер у жителів певного району «…є своя партія! Перша місцева партія Вінниччини – «Партія Вінничан»!»

Лише кілька районок маркували цей текст як політичну рекламу: газета «Ямпільські вісті» («Коли нарешті на виборах виграють ямпільчани, а не київські політики?», марковано словами «На правах політичної реклами»); газета «Шаргородщина» («Коли нарешті на виборах виграють шаргородчани, а не київські політики?», марковано «Політична реклама»).

Газети «Вісті Тепличчини» (Теплицький район), «Бершадський край» (Бершадський район), «Обрії Оратівщини» (Оратівський район), «Чечельницький вісник» (Чечельницький район) маркували текст зірочками чи, як газета «Маяк» Тиврівського району, малопомітною літерою «Р» (неналежне маркування).

Решта ж видань розмістили цей матеріал на користь «Партії Вінничан» без маркування («Чернівецька зоря», «Тульчинський край», «Трудова слава», «Тростянецькі вісті», «Піщанські вісті», «Подільський край», «Липовецькі вісті», «Літинський вісник», «Життєві обрії», «Гайсинський вісник», «Наше Придністров’я», «Слово Придністров’я»), причому деякі під однаковим текстом вказали різних авторів, а деякі розмістили без підпису, в рубриках «Новини», «Актуально», «З інформаційних джерел» тощо.

На користь цієї ж політсили низка місцевих друкованих ЗМІ розмістила статтю під заголовком «Обласний керівник «Партії Вінничан» Віктор Бронюк: «Нам тут жити!». У публікації йдеться про те, що співак, громадський діяч і волонтер Віктор Бронюк підтвердив, що став одним із засновників цієї партії, також розповідається «як стати членом «Партії Вінничан» і кандидатом в депутати» та вказується контактний телефон політсили.

Цей матеріал газета «Прапор перемоги» маркувала «На правах реклами», деякі газети позначили зірочками, а більшість подали без жодного маркування.

Партія «Слуга Народу» та народна депутатка Ірина Борзова

Низка місцевих газет у серпні публікувала матеріали на користь партії «Слуга народу». Так, у газеті «Слово Придністров’я» було опубліковано статтю під назвою «Місцеві вибори набирають обертів»; у газетах «Трибуна праці» і «Чернівецька зоря» статтю «Партія «Слуга Народу» вводить своїх представників до територіальних виборчих комісій»; у газетах «Наше Придністров’я», «Тростянецькі вісті», «Вісті Тепличчини» та «Краяни» статтю «Україна – це ти!».

У цих публікаціях повідомляється, що партія «Слуга Народу» бере участь у виборах і формує для цього команду. Названі тексти були розміщені переважно без маркування чи з неналежним маркуванням (окрім газети «Краяни», яка використала позначку «Політична реклама») та за підписом «Ірина Борзова, народний депутат України, член фракції ПП «Слуга Народу».

Також у «Жмеринській газеті» була розміщена публікація з розповіддю Ірини Борзової про ремонт доріг (стаття під назвою «Ірина Борзова: Від Жмеринки до Вінниці ремонтують дорогу. Ділянки траси розширять»). У цій же газеті надрукована розлога презентація жмеринської команди «Слуги народу» («Як зробити Жмеринку безпечним і комфортним містом: бачення жмеринчан»).

«Наша команда досвідчених жмеринчан готова працювати на людей, на розвиток громади і разом з правоохоронними органами побороти беззаконність і безкарність, яка панувала в місті останні десятиліття», - говорить голова Вінницького обласного осередку партії «Слуга Народу» Ірина Борзова», - йдеться у публікації, вкінці якої подано контакти обласного осередку політсили. Публікацію розміщено без маркування.

Партія «Українська Стратегія Гройсмана»

Також у серпні в деяких районних друкованих ЗМІ області були розміщені матеріали з ознаками замовності на користь політичної партії «Українська Стратегія Гройсмана». Так, газета «Обрії Оратівщини» надрукувала статтю під назвою «На Оратівщині до «Української Стратегії Гройсмана» долучаються лідери місцевого самоврядування й бізнесу» (марковано зірочками). Ця ж газета 21 серпня надрукувала матеріал «Стратегія-2030» є запорукою сталого розвитку громади – впевнені оратівчани». У ньому йдеться, зокрема, про те, що розробки стратегій розвитку громад Вінниччини ініційовано колишнім прем’єр-міністром України Володимиром Гройсманом, також що «нова, прогресивна й рушійна команда, яку очолює Володимир Гройсман, уже своїми діями і досягненнями підтримує вірний європейський курс України»). Матеріал подано без маркування.

У газеті «Липовецькі вісті» вийшла публікація під назвою «У Липовці «Європейську Стратегію Гройсмана» очолив міський голова Микола Грушко» (без маркування). У газеті «Колос» теж вийшов матеріал про розробку стратегії розвитку громади соратниками Володимира Гройсмана («Погребище до 2030 року – стратегія розвитку», марковано зірочками). У цій же газеті вийшли стаття «У Погребищі «Українську стратегію Гройсмана» очолив Петро Шафранський (не марковано як політична реклама).

Також газета «Подільський край» надрукувала статтю «Українську Стратегію Гройсмана» у Барі очолив депутат обласної ради Володимир Саволюк» (без маркування).

Партія «Сила людей»

Матеріал з ознаками замовності на користь «Сили людей» зафіксовано в газеті «Вісник Козятинщини» за 20 серпня. У статті «Партія «Сила людей» - це надія на правильну політику з ліберальними цінностями» йдеться про збори осередку «Сили Людей» у Козятині, про висунення кандидатів від цієї партії на місцевих виборах тощо. Матеріал подано без маркування.

Також у районних газетах вийшла низка публікацій з ознаками замовності про народних депутатів та політиків всеукраїнського та місцевого рівня.

Статтю на користь лідера партії «Українська Стратегія Гройсмана» Володимира Гройсмана під заголовком «Це диверсія: Гройсман розкритикував законопроєкт «Слуг народу» про «6 тисяч за пай» надрукували, зокрема, газети «Тростянецькі вісті» (без маркування), «Подільський край» (без маркування), «Бершадський край» (без маркування), «Шаргородщина» (без маркування), «Ладижин – Нове місто» (марковано літерою «R»), «Сільські новини» (марковано зірочками).

Матеріали позитивного змісту про діяльність народної депутатки Лариси Білозір (виборчий округ № 15, самовисування) та очолюваної нею громадської організації опублікувала низка районних газет округу. Так, публікація під заголовком «Цьогоріч ГО «Життя та розвиток громад, за підтримки Лариси Білозір, як і в попередні роки, серед основних партнерів та співфінансистів проєктів-переможців обласного конкурсу» вийшла в газеті «Чернівецька зоря». Аналогічні статті під назвою «Виконують зобов’язання – фінансують проєкти» вийшли також у газетах «Прибузькі новини», «Шаргородщина» та «Наше Придністров’я» (усі без маркування).

Також газета «Наше Придністров’я» надрукувала статтю «Вдячні за розуміння та підтримку», в якій, зокрема, висловлюється подяка Ларисі Білозір за виділення коштів на ремонт мосту, а газета «Шаргородщина» - публікацію під заголовком «Як Лариса Білозір допомагає пеньківчанам».

У газеті «Прибузькі новини» (Немирівський район) було розміщено публікацію народного депутата Олега Мейдича (виборчий округ №18, ВО «Батьківщина») під заголовком «Дорожні проблеми жителів району вирішує Олег Мейдич». «Олег Леонідович приділив серйозну вагу цьому питанню. Через декілька днів його помічник-консультант Леонід Остапчук уже зустрічав групу проєктантів Служби автомобільних доріг у Вінницькій області…», - йдеться, зокрема, у статті. Цей матеріал подано в рубриці «Депутат на окрузі».

Публікацію на користь депутата обласної ради Геннадія Мазура надрукувала газета «Тростянецькі вісті». Так, у статті «Вагомий подарунок отримали жителі Гордіївки від земляків» ідеться про те, що новий спортивний майданчик збудовано «за сприяння депутата обласної ради, уродженця села Геннадія Мазура» та сільської ради. Також у тексті розповідається, що майданчик «є третім, побудованим завдяки сприянню Геннадія Мазура».

Два метеріали про колишнього заступника голови ОДА, а нині начальника регіонального управління Рахункової палати опублікувала в серпні газета «Шаргородщина»: під заголовкамим «Який він, Володимир Барецький?» (14 серпня) та «Володимир Барецький: «Я дам відповідь на будь-яке запитання» (21 серпня).

Позитивний іміджевий матеріал про голову Язвинківської сільради Немирівського району Юрія Мазура опублікувала газета «Прибузькі новини» під заголовком «Юрій Мазур: «Люди завжди хочуть бачити конкретні результати роботи». У тексті, зокрема, йдеться, що редакція напередодні виборів публікує цикл розповідей «про молодих, перспективних людей, які здатні очолити громади, повести за собою людей, які вміють мислити перспективно і масштабно, які заявляють про себе не словом, а ділом. Один із них: Юрій Анатолійович Мазур…».

ОПОРА нагадує, що згідно з частиною 4 статті 51 Виборчого кодексу України передвиборна агітація здійснюється за рахунок коштів виборчих фондів кандидатів, партій (організацій партій) – суб'єктів виборчого процесу, якщо інше не передбачено цим Кодексом.

У частинах 1, 3 та 5 статті 9 Закону України «Про рекламу» йдеться, що реклама має бути чітко відокремлена від іншої інформації, незалежно від форм чи способів розповсюдження, таким чином, щоб її можна було ідентифікувати як рекламу. Інформаційний, авторський чи редакційний матеріал, в якому привертається увага до конкретної особи та який формує інтерес читачів до неї, є рекламою і має бути вміщений під рубрикою «Реклама» чи «На правах реклами». А прихована реклама забороняється.

Відповідно до ст. 1 Закону України "Про рекламу"  політична реклама - це інформація у будь-якому вигляді, поширена в будь-якій формі, яка має на меті популяризацію діяльності політичної партії (організації партії), привернення уваги до діяльності політичної партії (організації партії) та її позиції щодо питань загальнодержавного (місцевого) значення. До політичної реклами належать також використання символіки або логотипів політичних партій (організацій партій), повідомлення про підтримку політичною партією (організацією партії) видовищних чи інших публічних заходів або привернення уваги до участі у таких заходах політичної партії (організації партії).

Наталія Величко, координаторка спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Вінницькій області

тел.: +380636286785

email: v.nataliia@gmail.com

Галина Сегеда, комунікаційниця Громадянської мережі ОПОРА у Вінницькій області

тел.: +38 0977052366

email: halyna.seheda@gmail.com

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

Сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)