Головна » Новини та публікації » Другий тур виборів у Вінниці відбувся без суттєвих порушень

Другий тур виборів у Вінниці відбувся без суттєвих порушень

5 листопада, під час другого туру виборів міського голови, голосування у Вінниці відбувалося без суттєвих порушень. Випадків спланових або системних порушень виборчого законодавства спостерігачами ОПОРИ не зафіксовано. Варто зазначити, що порівняно з голосуванням 25 жовтня 2015 року кількість порушень суттєво зменшилася.

Дільничні виборчі комісії у Вінниці відкрилась вчасно (о 8 годині). Усі ДВК міста проводили повноважні підготовчі засідання, забезпечуючи належний кворум. Також дільничні виборчі комісії, де були присутні спостерігачі ОПОРИ, забезпечили можливості для повноцінного спостереження за усіма виборчими процедурами у день голосування.

Незважаючи на формування нового складу дільничних виборчих комісій незадовго до дня повторного голосування 15 листопада, процес голосування на виборчих дільницях не проходив із значними організаційними та процедурними труднощами, а виборцям було переважно забезпечено належні умови для практичної реалізації права голосу.

Протягом дня повторного голосування з виборів міського голови у Вінниці порушення законодавства про місцеві вибори не мали масового чи системного характеру. Порушення, які були зафіксовані на виборчих дільницях, не могли вплинути на остаточне визначення переможця на повторному голосуванні з виборів міського голови.

Так, на виборчій дільниці №051436, що знаходиться за адресою вул. Фрунзе, 50, один із виборців проголосував поза кабінкою для таємного голосування.

На ДВК №051442 у приміщенні для голосування спостерігачами ОПОРИ було виявлено, що стаціонарних виборчих скриньок у приміщенні для голосування лише три, хоча дана дільниця є великою виборчою дільницею, тому відповідно до пункту 3 статті 76 закону України «Про місцеві вибори» в приміщенні для голосування має знаходитися не менше шести стаціонарних виборчих скриньок.

Недостатня кількість скриньок для голосування спостерігалася також на ДВК №051538 (вул. Гоголя, 18) та ДВК №051540 (вул. Соборна, 87).

Порівняно з першим туром, кількість зафіксованих спостерігачами ОПОРИ порушень суттєво зменшилася, зокрема, спроби видачі бюлетенів без паспорта та порушення таємниці голосування.

У цілому голосування у Вінниці відбувалося в звичному режимі, без суттєвих зловживань і з дотриманням встановлених законом процедур.

Нагадаємо, що повторне голосування на виборах міських голів відбулося у 29 містах України.

Галина Сегеда,
прес-секретар Громадянської Мережі ОПОРА у Вінницькій області
За коментарями звертайтесь:
Наталія Величко,
координатор виборчих програм Громадянської Мережі ОПОРА у Вінницькій області
063 628 67 85, v.nataliia@gmail.com
(#вибори2015 #elect_ua #opora #опора)

Довідково: Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за місцевими виборами в Україні, які відбудуться 25 жовтня 2015 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з 5 вересня, у всіх регіонах України працюють 144 довготермінові спостерігачі, до яких приєднаються понад 3000 короткотермінових спостерігачів у день голосування. Слідкуйте за останніми новинами на сайті ОПОРИ та Мапі порушень «Місцеві вибори 2015». Рекомендуємо кожному спостерігачу, журналісту й активним громадянам завантажити мобільний додаток «Місцеві вибори» для Android.