Головна » Новини та публікації » Біля Вінницької міськради у «день тиші» були виявлені намети із символікою партій

У центрі міста Вінниця, біля міської ради,  у переддень проведення виборів міського голови були виявлені намети з написами «Свобода»,  «Анатолій Гриценко. Громадянська позиція», ВО «Батьківщина», «Партія пенсіонерів», «Народний контроль».

Варто зазначити, що одним із кандидатів на посаду міського голови є представниця «Батьківщини» Людмила Щербаківська.

Спостерігачем ОПОРИ о 16 годині 35 хвилин до Вінницької міської ради було викликано представників правоохоронних органів, на місці було подано заяву та пояснення про факт даних подій (заяву представника ОПОРИ внесено в  ЄО №918).

До місця подій також прибуло декілька осіб, які відрекомендувалися представниками  партій, чиї намети знаходилися біля Вінницької міської ради, та учасниками «тарифного майдану».  Дані особи пояснили спостерігачу ОПОРИ, що у факті знаходження наметів із символікою та назвами партій не вбачають нічого протизаконного, адже вони не агітують конкретно ні за кого з кандидатів на посаду міського голови.

ОПОРА нагадує, що відповідно до частини 2 статті 54 закону України «Про місцеві вибори»:  Місцеві організації партій, кандидати у депутати від яких зареєстровані в багатомандатному виборчому окрузі, кандидати у депутати в одномандатному виборчому окрузі, кандидати на посаду сільського, селищного, міського голови, старости мають право розпочати свою передвиборну агітацію з дня, наступного за днем прийняття відповідною територіальною виборчою комісією рішення про реєстрацію кандидатів. Передвиборна агітація закінчується о 24 годині останньої п’ятниці перед днем голосування. Ведення передвиборної агітації до початку і після закінчення встановлених у цій статті строків забороняється. Напередодні і в день голосування забороняється проведення масових акцій (зборів, мітингів, походів, демонстрацій тощо) від імені кандидатів, місцевих організацій партій - суб’єктів виборчого процесу, а також політичних партій, місцеві організації яких є суб’єктами виборчого процесу. У цей же час забороняється проведення концертів, вистав, спортивних змагань, демонстрації фільмів і телепередач чи інших публічних заходів на підтримку місцевої організації партії - суб’єкта виборчого процесу, кандидата, політичної партії, місцеві організації якої є суб’єктами виборчого процесу, а також оголошення місцевою організацією партії, кандидатом, політичною партією, місцеві організації якої є суб’єктами виборчого процесу, про підтримку проведення таких публічних заходів.

Також варто зазначити, що відповідно до Кодексу України про адміністративні правопорушення стаття 212-10: проведення передвиборної агітації поза строками, встановленими законом тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від тридцяти до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від п'ятдесяти до вісімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Галина Сегеда,
прес-секретар Громадянської Мережі ОПОРА у Вінницькій області
097 705 23 66, halyna.seheda@gmail.com
За коментарями звертайтесь:
Наталія Величко,
координатор виборчих програм Громадянської Мережі ОПОРА у Вінницькій області
063 628 67 85, v.nataliia@gmail.com
(#вибори2015 #elect_ua #opora #опора)

Довідково: Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за місцевими виборами в Україні, які відбудуться 25 жовтня 2015 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з 5 вересня, у всіх регіонах України працюють 144 довготермінові спостерігачі, до яких приєднаються понад 3000 короткотермінових спостерігачів у день голосування. Слідкуйте за останніми новинами на сайті ОПОРИ та Мапі порушень «Місцеві вибори 2015». Рекомендуємо кожному спостерігачу, журналісту й активним громадянам завантажити мобільний додаток «Місцеві вибори» для Android.